Світлиця слова у безмежжі часу

Світлиця слова у безмежжі часу

З 7 по 11 листопада в Стрюківській ЗОШ І-ІІІ ступенів  пройшов тиждень української мови та літератури, мета якого -  розширити й поглибити знання учнів з української мови, провести школярів стежинами до скарбниці лексичних перлин, виховувати висококультурних й освічених патріотів України, любов до рідної мови, бажання її вивчати, досліджувати.

Спочатку учні 5-11 класів активно взяли участь у І етапі VІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Тут школярі намагалися показати себе творчими особистостями, особливо коли писали листи Тарасові Шевченку, де передавали свої враження від творчості поета.

Насиченим став день 9 листопада: це і урочисте відкриття ХVІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!»,  який присвячується 100 - річчю утворення Української Центральної Ради та проголошення Української Народної Республіки, і  урочисте відкриття ХVІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Але найбільше дійство в цей день – написання 16-го радіодиктанту національної єдності, який мав на меті об’єднати всіх небайдужих навколо українського слова. Після цієї акції, приуроченої до 9 листопада, Дня української писемності та мови, шанувальники українського слова ( а це учні 8-11 класів, вчителі, учасник АТО, голова сільради) відсканували копії написаних від руки диктантів та електронними листами надіслали на зазначену адресу  в місто  Київ. Мета заходу досягнута:  люди різних  вікових груп об’єдналися за спільним заняттям.

Протягом тижня вчителі – філологи  допомагали учням випускати літературні газети з цікавими ребусами, кросвордами, загадками. Класні керівники провели виховні години на тему «Мово моя українська – батьківська, материнська».

А кульмінацією тижня української мови та літератури став захід «Світлиця слова у безмежжі часу». У його підготовці та проведенні активно взяли участь директор школи Кузьміна С.Б., вчителі – філологи Боднар В.О., Вдовіченко О.М.Делігіоз Т.І., Вовченко С.В. Шкільний бібліотекар Вдовіченко Ольга Вікторівна підготувала віртуальну виставку літератури та документальний  відеофільм до Дня української писемності та мови. Бібліотекар  Афанасьєва Любов Миколаївна  провела з дітьми вікторини, веселі перерви, загадки, зарядки для розуму. Вчитель початкових класів Бузенко Антоніна Володимирівна  представила учнів 4класу як найкращих читців віршів про мову. З ними змагалися і вихованці Делігіоз Тетяни Іванівни (учні 5 класу) та Вовченко Світлани  Володимирівни     (учні 7 класу). Вчителі української мови  провели конкурси, де  дівчата змагалися в красномовстві з хлопцями, демонструючи знання з  орфографії. Сподобався також учням конкурс «Ти скажи, промов ніжними вустами», де хлопці  Галушка Микола , Коренюк Микола демонстрували свою галантність у спілкуванні з дівчатами Михайлюк Крістіною та  Сторожук Альоною.

То ж захід пролетів з неабиякою цікавістю, запалом, гарним настроєм.

На завершення хочу закликати всіх прислухатись до таких рядків:

                                 Вчімося, друзі,слово любити,

                                 Слово до слова – й думка сповита.

                                 Люди без думки – птиці безкрилі,

                                 З думкою люди мудрі й щасливі.

 О.М.Вдовіченко , заступник директора з НВР   Стрюківської ЗОШ І-ІІІ ступенів